Med od bundeve: Melem za jetru, lek za holesterol i mokraćne puteve

Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet. Zahvaljujući blago laksativnom i diuretskom delovanju, odličan je izbor kod problema hroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog creva.

 Efraimstochter / Pixabay

Posebno je delotvoran kod izlučivanja žuči i problema s jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe s povišenim holesterolom.

Smatra se i prirodnim lekom za mokraćne puteve.

Kako napraviti med od bundeve?

Izrežite vrhove zrele bundeve i uklonite semenke i vlakna.

U rupu koju ste izdubili sipajte med ili smeđi šećer i poklopite odrezanim vrhom bundeve.

Ostavite deset dana na hladnom mestu.

U tom razdoblju, šećer u bundevi će se otopiti.

Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli s poklopcem najduže mesec dana.

Kako bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati dok se ne zgusne, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.

Možete ga jesti kao poslasticu, dve do tri kašike dnevno ili s njim zasladiti čaj.

vestinet.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP